Home Blog90-års glæde
90-års glæde

90-års glæde

Dinner for one – eller 90-års fødselsdagen, som vi danskere kalder den – er en lige så stor tradition nytårsaften som Dronningens nytårstale og live udsendelse fra Rådhuspladsen. Så stor at du kan købe Dinner for one-merchandise.

 

Det er særpræget, at netop ’Dinner for one – 90-års fødselsdagen’ er blevet så vigtig en del af den danske nytårsaften, for dens ophav er en blanding af tysk og engelsk. Sketchen blev oprindeligt skrevet som et teaterstykke af engelske Lauri Wylie i 1920’erne og blev i 1963 filmet af den tyske tv-station NDR med de to britiske skuespillere, vi genser hvert år, Freddie Frinton og May Warden.

Der er ikke engang tale om en sketch, der handler om nytårsaften. I stedet handler den om en ældre dame og hendes butler, der sammen fejrer en fødselsdag på præcis den samme måde, som de altid har fejret den. Udover butlerens konstante drikken og skålen er der ikke meget i sketchen, der skriger nytårsaften – bortset fra et enkelt fuldt ’Happy New Year’-udbrud. Når vi forbinder den med nytåret, er det kun fordi, at den bliver sendt hvert år på netop denne aften.

 

Men hvorfor er det sådan? Hvad er det, der gør ’Dinner for One – 90-års fødselsdagen’ så perfekt at sende nytårsaften, og så ideel at markedsføre og sælge som et bud på en festlig bordopdækning til årets sidste aften?

 

Årets fødselsdag

’Dinner for one – 90-års fødselsdagen’ startede ikke med at blive vist på fjernsyn nytårsaften, men blev i stedet vist rundt omkring på teatre i England og som indslag i underholdningsshows i fjernsynet. Sketchens ikoniske plads små 25 minutter før det nye år skåles ind kan derfor ikke skyldes, hvordan den oprindeligt blev lavet. I stedet må svaret findes i handlingen.

Hvad enten det er butleren James, der endnu en gang skvatter over det forbistrede tigerskind, eller Miss Sophies krav om at bibeholde sin fødselsdagstradition, selvom alle hendes venner er døde, er der underholdning for alle pengene i ’Dinner for one – 90-års fødselsdagen’. Ikke kun underholdning, men også et præg af ærgrelse.

I James finder vi glæderne ved nytåret: Vi drikker en god vin og champagne, og vi fester os vej gennem natten, imens vi glemmer alle vores bekymringer. I Sophie finder vi til gengæld nostalgien og traditionen. En higen efter forgangne tider og en modvilje mod at anerkende, at nogle traditioner dør ud med tiden. Som slutningen af ’Dinner for one – 90-års fødselsdagen’ antyder, er det dog ikke alle traditioner, der uddør. Nogle af dem holder stadig ved, præcis ligesom ’Dinner for one – 90-års fødselsdagen’ selv gør det.

Det er derfor, at sketchen egner sig så perfekt som merchandise. James stiller konstant spørgsmålet ’The same procedure as last year?’ gennem hele sketchen, så når dette klassiske citat trykkes på en serviet, der købes og lægges til rette på en festlig tallerken nytårsaften, fyldes det med mening. Ligesom Miss Sophie svares der gennem servietten og opdækningen ’The same procedure as every year, James’.

Det nye år kalder, men traditionerne kan holdes i live her: https://www.dreamshop2u.dk/Dinner-for-one-90-ars-fodselsdag.html.