Home BlogHvad er en kugleventil?
Hvad er en kugleventil?

Hvad er en kugleventil?

En kugleventil, også nogle gange kaldt kuglehane, er en genial dims. Den hører til kategorien ”afspærringshaner” og bruges til at spærre for vand, eller andre væsker.

Kugleventiler kan i dag laves med sådan en præcision, at de endda kan bruges til at afspærre for gasarter.

Hjertet i en kugleventil er en kugle. Den er gennemboret i en regning og er forbundet med en hane eller en møtrik. Når ventilen er åben, løber mediet igennem hullet. Kuglen sidder i et tæt ventilhus hvor der intet kan igennem, medmindre det går igennem kuglens hul.

Når du drejer kuglen med hjælp af hanen, så vil kuglens hul drejs væk fra åbningen og langsomt lukke åbningen helt til. Når ventilen er lukket, kan intet komme hverken ind eller ud af ledningen som ventilen er forbundet med.

Har du brug for nogle kugleventiler, kan du finde dem her: https://www.iversen-trading.dk/varetype/ventiler/kugleventiler/

Hvad bruges kugleventiler til?

Kugleventiler findes i mange forskellige størrelser og til mange forskellige medier.

Der findes mange andre slags afspærringsventiler. Fx spadeventiler, skråsædeventiler, slangeventiler og membranventiler. Kugleventilen har den fordel at den kan fungere både under tryk og under vakuum. En kugleventil kan laves i hårdføre materialer som rustfrit stål eller endda glas. Derfor kan de bruges til de mest aggressive medier som syrer eller andre farlige kemikalier.

Det er derfor indlysende at især den kemiske industri bruger mange kugleventiler.

Men de bruges også til fødevarer, i landbrug, i offshore anlæg, til vand og spildevand, i maritime og industrielle maskiner og installationer.

Kugleventiler kan styres meget præcise. De er også velegnede til motorstyring og derved automatisering.

Der må også være ulemper

Ja, hvor der er fordele, må der også være ulemper. Ellers ville der jo slet ikke være behov for andre ventiler end kugleventiler.

Ulemper er fx: kugleventiler er meget følsomme for frost. Vand der holdes inde i gennemboringen kan rent faktisk ødelægge ventilen når det fryser til is. Det kan gøre ventilen utæt eller helt ødelægge den. Frysende vand kan frigøre helt vanvittige kræfter. Den smule is der kan være indeni en kugleventil kan udvikle nok kræfter til at sprænge en ventil af stål.

Kugleventiler er heller ikke så velegnede til væsker der kan størkne. Det er i princippet jo det samme som når vand fryser til is. Med den forskel, at størkning kan have andre årsager end lave temperaturer.

Størkning kan ske fx ved udtørring, ved høje temperaturer men også ved kemiske reaktioner.